Proč



Byla bych ráda, kdyby tento web byl pomocí pro rodiče stejně postižených dětí, předčasně narozených dětí, dětí s expresivní poruchou řeči a adhd. Pomohl jim vyřešit některé výchovné problémy či je jen navedl na správnou cestu. Chtěla bych tady ukázat práci s naším synem, pomůcky které používáme, různá logopedická cvičení. Ctěla bych Vám předat své zkušenosti se získáváním informací ohledně práce a výchovy s těmtito dětmi a myslím si, že rada od matky stejně či podobně postiženého dítěte je tou nejlepší radou.

neděle 9. prosince 2012

Jak rozvíjet motoriku

vše obsahuje
- hrubou motoriku - celková pohyblivost
- jemnou motoriku - sebeobsluha, pohyby prstů
- grafomotoriku - kresba, psaní
- motoriku jazyka - souvisí se správným rozvojem řeči
- motoriku očních pohybů - rozvoj zrakového vnímání

Hrubá motorika je třeba procvičovat dovednosti jako je chůze, chůze se schodů a do schodů, chůze přez překážky, různé opičí dráhy, lez na žebřiny, skok snožmo, skok o jedné noze, hod balonem a chytání balonu,  pohyb v různém terénu - písek, led, voda..., koordinace pohybů jako je např. tanec, napodobovat různé pohyby, chůze po čáře, stoj na špičkách


Jemná motorika pohyby při kreslení a psaní vychází především z hrubé motoriky, tudíž nedaříli se kreslení či psaní, je třeba se zaměřit na hrubou motoriku.
Je třeba procvičovat sebeosbsluhu, oblékání, umývání, obouvání bot, zavazování takniček, zapínání knoflíku, zipu,  věšení prádla, používání klíčků,  procvičování prstů - sypání špetky třeba cukru - soli, kreslení, stříhání, trhání papíru, skládání papíru, puzzle, třídění a navlékání korálků, poznávání věcí podle hmatu

Grafomotorika je to část jemné motoriky kterou potřebujeme při psaní a kreslení a dále se projevuje v písemném projevu. Patří sem správné držení tužky, základní tahy a grafomotorická cvičení v pracovních listech.

Žádné komentáře:

Okomentovat