Proč



Byla bych ráda, kdyby tento web byl pomocí pro rodiče stejně postižených dětí, předčasně narozených dětí, dětí s expresivní poruchou řeči a adhd. Pomohl jim vyřešit některé výchovné problémy či je jen navedl na správnou cestu. Chtěla bych tady ukázat práci s naším synem, pomůcky které používáme, různá logopedická cvičení. Ctěla bych Vám předat své zkušenosti se získáváním informací ohledně práce a výchovy s těmtito dětmi a myslím si, že rada od matky stejně či podobně postiženého dítěte je tou nejlepší radou.

neděle 22. března 2015

SPC a psychiatr

Matýska čekalo vyšetření v SPC Opava pro vady řeči.
Přijala nás velmi mladá a pohledná slečna psycholožka. Byla velmi příjemná a ochotná.
S Matesem udělala tak hodinové vyšetření, kde vlastně potvrdila to známé.
Ve čtení, psaní a matematických dovednostech ji nepřipadá vůbec pozadu nebo, že by měl pomalejší tempo než mývají ostatní děti.
Co je problém je sluch a zrak, tedy jejich spojení.
Matěj jak si vzpomínám když jsme se před lety učili barvy, měl s tím velký problém, začal se vše učit a pomatovat si až když si vystřihl modré auto, namaloval modrou kytičku a v pokojíčku našel modrou věc... Tak to prostě u Matýska bude téměř se vším.
Jako pomůcky máme využívat různé nástěnky a polepovat věci, třeba napsat písmena a dát na nástěnku, tak i číselnou osu....
Vše se může rozvíjet čtením a pak vykládání o textu, poslechem mluveného slova, rytmizací, vyťukávat třeba vařečkama rytmus. To si myslím, že vše děláme, ale můžeme samozřejmě přidat, jen bych potřebovala aby den měl tak 40 hodin.
Poslední věc co jsme řešily je asistent. Matějův spolužák má poruchu autistického spektra, tím získal i asistenta, nám ho dát něchtěli minulý rok (byla tam jiná psycholožka). Teď vím, že díky asistentce která ve třídě je a pracuje i s Matějem je Mates tak v pohodě jak je. Samozřejmě, že nevíme co bude dál a bylo mi nabídnuto, že kdyby spolužák o asistenta přišel nebo odešel ze školy, že bychom bojovali o asistenta k Matýskovi.
Je to vše o lidech, proč jednou nám nebyl vůbec doporučen a vlastně by to byla zbytečnost a nedostali bychom ho a pak za rok slyším, že by to prostě mohlo jít.

Psychiatrické vyšetření bylo tak pětiminutové, ale i to je nutností se tam jednou za půl roku ukázat.
Matěj nemá žádné velké problémy které by byly k řešení a když už nějaké jsou, tak si zatím dokážeme poradit. Takže zas za půl roku.

Žádné komentáře:

Okomentovat