Proč



Byla bych ráda, kdyby tento web byl pomocí pro rodiče stejně postižených dětí, předčasně narozených dětí, dětí s expresivní poruchou řeči a adhd. Pomohl jim vyřešit některé výchovné problémy či je jen navedl na správnou cestu. Chtěla bych tady ukázat práci s naším synem, pomůcky které používáme, různá logopedická cvičení. Ctěla bych Vám předat své zkušenosti se získáváním informací ohledně práce a výchovy s těmtito dětmi a myslím si, že rada od matky stejně či podobně postiženého dítěte je tou nejlepší radou.

pondělí 4. června 2012

Dnes jsme podstoupili další vyšetření u psychologa.
Matěj byl v dobré náladě. Museli jsem vyjet v sedm ráno abychom u paní doktorky byli na půl desáté. Cesta byla delší, ale bez problémů. Asistentka paní psycholožky si chtěla vzít Matýska k sobě do místnosti a začít dělat nějaké testy, Matěj samozřejmě protestoval, že bez maminky nikam nejde. Tak jsem si tam do rožku sedla a byla jen tichá učastnice. Měl nakreslit postavu, dalším ukolem byla kresba rodiny (nezapoměl na brášku, což jsem byla ráda). Potom jsem odešla za manželem do čekárny a Matěj zůstal s asistentkou sám, sice poněkud neklidný, ale zůstal. Dělali různé testy, zrakového vnímání, praktické otázky a odpovědi... Vše pak šel sám, bez nás, povykládat paní psycholožce. Byl tam asi hodinu času. Pak si paní psycholožka zavolala nás a Matýsek si šel hrát k paní asistentce.
Tento test mu dělala před rokem, takže měla roční srovnání. Řekla nám, že před rokem měla pocit, že půjde i o mentální retardaci, dnes tento pocit neměla, jelikož  jeho intelekt vzrostl.  Nesmírně se nám ulevilo. Dále jsme řešili metody vzdělávání, jak školu, školku, logopedii, metodu instrumentálního vzdělávání tak jsem i probírali kineziologii.
Paní doktorka nám tedy sdělila diagnozu vývojová dysfázie. Po pravdě řečeno mě zaskočila touto diagnozou, ale při podrobnějším probírání budu muset souhlasit.
Kámen úrazu jsme objevili v logopedii, s Matýskem se nepracuje jako s dysfatikem. Pilujeme výslovnost a ne věci které bychom měli. Když jsme se o logopedii bavily, tak vzala telefon a zavolala její známé logopedce a v půl jedné jsme byli objednáni ještě tam. Je to klinická logopedka, která pracuje s dysfatickými dětmi. Musím říct, že mě její přístup překvapil, přístup a práce s Matějem. Potvrdila nám tedy také dysfazii. Po pár testech s Matějem nám řekla, že má velmi špatnou pamět, motorika také není v pořádku, mluvidla strnulá. Dala nám  pár praktických rad.
TAkže z Brna jsme odjížděli ve dvě odpoledne, Matýsek naprosto vyčerpaný a já s hlavou plnou nových dojmů i pojmů.

Na internetu je spousta informací, časem si budu hledat a číst nové info o dysfazii, ale nyní musím více zapracovat na logopedii, ale uplně z jíné stránky než je výslovnost.
Zítra se pustím do výroby nových a nových úkolů.

Žádné komentáře:

Okomentovat