Proč



Byla bych ráda, kdyby tento web byl pomocí pro rodiče stejně postižených dětí, předčasně narozených dětí, dětí s expresivní poruchou řeči a adhd. Pomohl jim vyřešit některé výchovné problémy či je jen navedl na správnou cestu. Chtěla bych tady ukázat práci s naším synem, pomůcky které používáme, různá logopedická cvičení. Ctěla bych Vám předat své zkušenosti se získáváním informací ohledně práce a výchovy s těmtito dětmi a myslím si, že rada od matky stejně či podobně postiženého dítěte je tou nejlepší radou.

pondělí 2. dubna 2012

Naše vyšetření a činnost

Matěj se narodil v 32t.t.. Těhotenství bylo již od začátku problémové, syndrom zamlklého dvojčete, hospitalizace pro krvácení a pak celé těhotenství jsem musela dodržovat klidový režim na lůžku. Narodil se v Ostravské nemocnici, kam nás odvezla sanitka, po třídením boji se narodil a ihned byl odvezen na oddělení dětské JIP. Zhruba měsíc jsme prožili na tomto oddělení.
Od narození jsme cvičili Vojtovu metodu, byl to boj, každodení cvičení,ale zpětně jsou vidět veliké pokroky.
Od narození také byl v péči neurologa, tam jsem bohužel nenašla nikdy žádnou radu či pomoc. Ve čtyřech letech podstoupil vyšetření eeg.
Ve třech letech jsme si zažádali o další vyšetření, protože vývoj Matěje se nám stále nezdál. Měl zásobu asi 10ti slov a pár citoslovcí.
- vyšetření ORL v Malých Hošticích u Opavy, kde proběhlo celkové vyšetření sluchu a bez jakéhokoliv nálezu
- psychologické vyšetření, pár sezení jsme podstoupili u nás v Bruntále, ale nevyhovovalo mi jak vyšetřování syna, tak mi připadalo, že to celkově nikam nespěje a proto jsme našili paní doktorku Halířovou v Brně a dojíždíme jednou za půl roku tam. Tam nám byla sdělena diagnoza expresivní porucha řeši a adhd. Bylo nám doporučeno i vyšetření u psychiatra.
- psychiatrické vyšetření, opět mimo Bruntál a tentokrát v Opavě u paní doktorky Skřontové. Nabídnuta léčba nootropilem (stále bojujeme s dávkováním). Musím říci, že velmi rychle po užívání nootropilu jsem zaznamenala posun v řeči. Matěj začal opakovat. K paní doktorce dojíždíme jednou za tři měsíce.
- klinická logopedie u paní logopedky Dolejší. Tam nás paní logopedka nasměrovala jak pokračovat dál. Od začátku, kdy jsme cvičili pouze citoslovce, dostáváme se přez slova a nyní tvoříme jednoduché věty. Docházíme zhruba jednou do měsíce.
- oční klinika. Do Olomouce dojíždíme jednou za půl roku na kontrolu očí. Matěj je tupozraký, na každém očku zhruba pět dioptrií.
- alergologická ambulance. Syn měl problémy s dýcháním, pokašlával. Medikace ventolin, ecobec, xyzal.
- pedagogicko-psychologická poradna - dozvěděli jsme se o paní, která s těmito dětmi pracuje již delší dobu, pracuje jako speciální pedagog při psychiatrické léčebně v Opavě, je také pracovnice linky důvěry a prošla nesčetným množstvím výcvikových programů. Toto sezení nám velmi pomohlo, absolvovali jsme jej bez Matýska. Dostali jsme rady ohledně výchovy, které jsem tak potřebovali a sháněli, bohužel však od ostatních lékařů se nám jich nedostalo.
- metoda instrumentálního obohacování - Matěj navštěvuje jednou týdně na hodinu školu, kde se mu věnuje paní učitelka a pracují podle metody instrumentálního obohacování. Do výuky paní učitelka však zahrnuje i uvolňovací cviky a logopedii. Pokroky jsou znát a jsem velmi vděčná, že v našem malém městě někdo s těmito dětmi je ochoten takto pracovat.
- školka - samozřejmě Matýsek navštěvuje školku, chodí do speciální třídy. Jsou zde děti různého postižení. Jsem stále na rodičáku s jeho mladším bratrem a proto Matěj chodí do školky pouze na tři a půl hodiny. Delší pobyt zvládá špatně, nyní tedy již ve školce i jeden den spí.


Žádné komentáře:

Okomentovat